Haber

Bakan Bolat 6. Kümelenme Konferansında Konuştu

ANKARA (İGFA) –Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ticaret Bakanlığı himayelerinde Ankara’da düzenlenen 6. Kümelenme Konferansı’na katıldı.

Bakan Bolat, burada yaptığı konuşmada, Ticaret Bakanlığı tarafından 2010 yılında temelleri atılan UR-GE programının 14 yıldır devam ettiğini söyledi.

Kırsal alanların kalkınmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Bolat, “Bu amaçla küresel düşünüp dünyaya ihracat yapmayı hedeflemek, diğer yandan da yerel hareket etmek düşüncesi kırsalda büyük önem taşıyor. UR-GE ve kümelenme bu anlamda çok önemli bir yol haritasıdır.” dedi.

Bolat, Türkiye’deki birçok kümelenme örneğinin başarıyla devam ettiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Geçen yıl Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını geride bırakarak ikinci yüzyıla, yani Türkiye Yüzyılına başladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde, Türkiye’deki kalkınma planlarının hedefleri doğrultusunda, Yüzyılda toplam mal ihracatımızı 2028 yılında 375 milyar dolara, hizmet ihracatımızı ise 2028 yılında 375 milyar dolara çıkaracağız.” Bunu 200 milyar dolara çıkarmaya kararlıyız. Bunlar iyi çalışılmış hedeflerdir. Cumhuriyetimizin 100. yılını 255,8 milyar dolarla kapattık. 2024 yılının 45 günü sonunda yıllıklandırılmış ihracatımız 257,3 milyar doları aştı. Geçen yılın rekoruna 1,5 milyar dolar daha eklenecek. “İhracatımız arttı. Bu trendle Orta Vadeli Program’da hedefimiz olan mal ihracatında 267 milyar doları, hizmet ihracatında ise 110 milyar doları aşacağız.”

DIŞ TİCARET AÇIĞI AZALIYOR

Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde ilerleme kaydedildiğine dikkat çeken Bolat, hedefin bu ürünlerin ihracat payının 2028 yılında yüzde 50’ye çıkarılması olduğunu belirtti.

Bolat, Türkiye’nin dünya mal ihracatındaki payının da arttığını ve bu payın daha da artacağını belirtti.

Söz konusu ihracatın yüzde 94’ünün sanayi ürünleri alanında olduğuna işaret eden Bolat, Türkiye’nin 241 milyar dolarlık sanayi ürünü ihraç ettiğini ve bu rakamı daha da artırmaya çalıştıklarını söyledi.

Bolat, Türkiye’nin ithalatını azaltmak için ciddi çaba sarf ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Ağustos ayından bu yana ithalatımızda ve dış ticaret açığımızda azalma trendi var. 2022 yılında yıllık bazda dış ticaret açığımız 110 milyar dolar iken, 2023 yılında bunu 106 milyar dolara düşürdük. Şu anda bunu düşürdük. 2024’te 45 günde 100 milyar doların altına indi. 97 milyar dolar. Yıllık bazda 100 bin civarında dış ticaret açığımız var. Hedefimiz yılsonuna kadar bunu daha da azaltmak. Burada önemli tedbirler aldık. Temmuz ve ağustos aylarından bu yana birçok branşta aktif bir ithalat politikası izliyoruz.”

Bolat, Türkiye’yi “geçici han” olarak görmek isteyen ve başka ülkeler üzerinden oyalama yapmak isteyen ithalata karşı önleyici tedbirler aldıklarını söyledi.

En büyük hedeflerinin Türkiye’nin dış ticaretini ve cari açığını makul seviyelere getirmek olduğunu vurgulayan Bolat, şubat ve mart aylarında cari işlemlerde düşüş yaşanacağını ifade etti.

Bolat, bu istikrar ortamının Türkiye’nin kredi notunda iyileşmeyi beraberinde getireceğini ve ülkeye sermaye akışını hızlandıracağını belirtti.

YENİ KREDİYE HAZIRLIK

Bolat, Bakanlık olarak bu yıl hizmet ihracatına 5,5 milyar lira, mal ihracatına ise 16 milyar lira bütçe ayırdıklarını anlattı.

Eximbank İGE ve Merkez Bankası ihracat ve reeskont kredilerinde finansman imkanları açısından büyük artışlar yaşandığını bildiren Bolat, “Eximbank son dönemde çevre konuları, yeşil ekonomi, dijital dönüşüm, katma değerli ihracat konularında hazırlıklar yaptı.” söz konusu.

Bolat, kümelenme yaklaşımının istihdam yaratmayı, sektörel ve bölgesel kalkınmayı, pazar odaklı ihracatı artırmayı, ülkenin gelişmiş ve az gelişmiş bölgeleri arasındaki bağlantıları güçlendirmeyi, özel sektörün ihtiyaç duyduğu insan kaynağını eğitime yönlendirmeyi hedeflediğini açıkladı.

Kümenin küresel düşünme ve yerel eylem anlayışı konusunda araç konumunda olduğunu belirten Bolat, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ticaret Bakanlığımız bu programı 2010 yılında hayata geçirdi. İhracatçılarımıza destek olma konusunda en değerli ve faydalı takviye araçlarımızdan biri. Böylece bölgesel kalkınmaya, rekabet ve inovasyon politikalarına katkı sağlıyor. UR-GE projesi bir okul görevi görüyor. kümelenmedeki firmalarımız uluslararası pazarlarda küreselleşmeye hazırlanıyor.Ülkemizde tüm ticari kuruluşlar UR-GE projeleri hazırladı, Bakanlığımızdan destek aldı ve birçoğu başarıyla hayata geçirdi.216 kuruluş UR-GE Projesi hazırladı ve 619 UR sundu. -GE Projelerinin birçoğu tamamlandı. Şu anda 187 UR-GE projesi aktif olarak devam ediyor. “Bakanlığımız 13 yıldır UR-GE ve küme projelerine 2 milyar liranın üzerinde kaynak sağladı.”

Bolat, UR-GE ve kümelenme projelerinin dünyaya açılma projeleri olduğuna dikkat çekerek, amaçlarının Türk Yüzyılını ticaret yüzyılı haline getirmek olduğunu belirtti.

YEŞİL SÖZLEŞMEYE UYUM KONUSUNDA ACİL DESTEK

Yeşil dönüşüme ve Yeşil Anlaşmaya Avrupa Birliği ile uyum çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Bolat, “Demir, çelik, tekstil, çimento, gübre ve enerji departmanları dahil olmak üzere şirketlerimizi en çok istihdam sağlayacak olan sektörlere hazırlamak amacıyla Ticaret Bakanlığı’nın uyumlaştırmasından etkilenen karbon belgelerinin zarar görmemesi için çalışmalar yapılıyor.” “Çalışmalar devam ediyor.” dedi.

Bolat, Türkiye ihracatının kilogram değerini artırmak istediklerini belirterek, bunun için teknoloji, inovasyon ve katma değeri yüksek, marka yoğunluklu ihracata geçmek gerektiğini anlattı.

Yeni bir katkı olarak uzak ülkelere yapılan ihracata sağlanan ihracat kredisinin faizinin bir kısmının Bakanlık tarafından karşılanacağını belirten Bolat, “Geçen yıl İhracat Genel Müdürlüğümüz ‘2028 İhracatı Geliştirme ve Pazarlama Vizyonu’nu hazırlamıştı. İhracatçı birliklerimizle tek tek görüşerek 2024 yılında 41 firmaya 27 farklı departman için hazırlık yapıldı. “Bir proje gerçekleştireceğiz. Turquality’yi geliştireceğiz. Turquality tanıtım desteklerinde bazı değişiklikler yapılacak.” dedi.

Bolat, e-ihracat platformunun bir modelle hazırlandığını, firmaların ihracatı öğrenmesi için en kolay platformun hayata geçirileceğini söyledi.

Türk ürünlerinin bilinmediği, ihracatçıların ayak basmadığı bir coğrafyadan ayrılmamak için koşmaya devam edeceklerini belirten Bolat, “İhracatçı sayımız 140 bine ulaştı. Önümüzdeki dönemde bunun 150 bini aşmasını bekliyoruz” dedi. Bu yılın sonunda ihracat yaptığımız ülke ve gümrüklü bölge sayısı 240’a, ihracat yaptığımız ürün sayısı ise 240’a çıktı.” “Sayı 12 bin 800’e ulaştı.” dedi.

Bolat, konuşmasının ardından Türkiye’deki ihracatçı birliklerine başarılı uygulama plaketini takdim etti.

kaynarca-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu