Haber

Tarım ve ormancılık alanlarındaki düzenlemeleri içeren kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Ziraat Komisyonu’na sevk edildi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Sırgıder, yer altı suları kullanılarak üretim yapılması sonucunda obruk sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Orman Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşülüyor.

Teklifin ilk imzacılarından AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, tarımın bir milli güvenlik sorunu olduğunu belirterek; Gıda ve tarım alanında Türkiye için risk oluşturan konuların ortadan kaldırılması ve halkın refah düzeyinin yükseltilmesi için proje ve programların koordinasyon içinde yürütülmesi gerektiğini anlattı.

Tasarıda uyuşturucu etken maddeli kenevir üretimine yönelik madde yer aldığını söyleyen Minsolmaz, ekili olmayan ve atıl tarım alanlarının kiraya verilerek üretime kazandırılmasına yönelik düzenlemenin de bulunduğunu belirtti.

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, yasa tasarısında ormanların korunması ve orman köylüsünün desteklenmesine yönelik önemli düzenlemeler olduğunu belirtti.

Ormanlık alanlara izinsiz dökülen hafriyatlara önemli ağırlaştırılmış cezalar uygulanacağını ifade eden Şeker, orman köylerinde sigortalı işçiler için ek gerekçeler sağlandığını belirtti.

Geçmişte tekrarlanan orman kadastrosu nedeniyle Türkiye’nin birçok yerinde önemli sorunlar yaşandığını vurgulayan Şeker, yönetmeliğin bu sorunları çözdüğü bilindiğini bildirdi.

“Yıllık su ihtiyacı yüzde 55 artacak”

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Sırrıgider, iklim değişikliği, nüfus artışı, jeopolitik riskler ve salgın hastalıkların tarım ve gıdanın stratejik değerini ortaya koyduğunu söyledi.

2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyarın, Türkiye nüfusunun ise 100 milyonun üzerine çıkacağını öngördüklerini belirten Gizem, tarım ve ormancılık müdürlüğünü yeni bir vizyonla geleceğe hazırlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Çiftçiyi her yönden güçlendirecek bir yaklaşım ortaya koyduklarını, 2050 yılında kullanılabilir su potansiyelinin yüzde 25 azalacağını belirten Gizemger, “Yıllık su ihtiyacı yüzde 55 artacak. Ülkemiz sular altında. Su bazlı üretim planlaması yapmak artık bir zorunluluk haline geldi.” söz konusu.

“Ürün kalıbına uygun olmayan üretim…”

Çiftçinin en büyük beklentisinin geleceği görebilmek ve plan yapabilmek olduğunu belirten Zengingider, kanun teklifiyle bunu hedeflediklerini söyledi.

Secretgider dedi ki:

“Tarımsal alanların verimliliği ile yağış ve sulama imkanlarını düzenleyerek iş deseni belirleme sürecine geçmek istiyoruz. Eser desenine uymayan üretim bugüne kadar önemli sorunlara yol açtı. Üretim sonucunda Yeraltı suları kullanılarak yapılan obrukların sayısı her geçen gün artıyor.Depremlerin yaşandığı bu günlerde bir tehlikeye dikkat etmeliyiz.Çukurların artması artık yerleşimleri tehlikeye atan bir gündem olarak karşımıza çıkıyor.

Bugün fay sınır haritasının yanı sıra kuraklık haritasını da yakından takip ediyor ve bu doğrultuda yeni politikalar geliştirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda planlı üretimi yaygınlaştıracağız. Fason üretimi de geliştirmek istiyoruz. Bu kapsamda, tüketicilerimiz için, üreticilerimiz için pazarlama sorunu yaratmayacak fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek istiyoruz. Fason üretimin gelişmesiyle birlikte üreticilerimiz ‘Bu yıl ürünüm para eder mi?’ Artık soruya bir son vermek istiyoruz.”

Esrarın tıpta etken madde olarak kullanılması amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından kenevir ekiminin gerçekleştirileceğini belirten Zengingider, teklifle orman köylülerinin refahını artırıcı düzenlemeler yapacaklarını kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu