Haber

Türkiye, İlk İnsanlı Uzay Bilimi Misyonuyla Tarihte Yeni Bir Sayfa Açtı

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Alper Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği ilk uzay göreviyle Türkiye’nin tarihte yeni bir sayfa açtığını kaydetti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen TÜBİTAK 31. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni’ne katıldı. Ödül töreni öncesinde Bakan Kacır, 21 gün önce uzaya giden Alper Gezeravcı’nın dünyaya dönüşüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, 21 gün önce uzaya giden Alper Gezeravcı ile henüz görüşmediğini ancak telefonda görüşeceklerini belirterek, “Birazdan bizi arayacak ama güzel bir haber aldık. Bugün de buradayız. 9 Şubat 2024 itibarıyla hep birlikte tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. Türkiye’nin ilk beş kişilik uzay görevi gerçekleştiriliyor.” Astronotumuz Alper Gezeravcı, 21 günü aşkın süren görevini tamamladıktan sonra Dünya’ya döndü. Eylem 3 görev gücüyle dönüş yolunda 47 saatten fazla zaman harcadılar. Ayrıca Dünya’dan uluslararası uzay istasyonuna yaklaşık 36 saatte ulaştılar. Böylece toplamda 83 saatten fazla bir yolculuk süresini tamamladılar. Bildiğiniz gibi Türkiye astronotumuz Alper Gezeravcı, ilk insanlı uzay bilimi görevi kapsamında Türk bilim adamlarının hazırladığı 13 bilimsel deneyi gerçekleştirdi. Biyoloji, genetik, tıp, malzeme bilimi gibi alanlardaki bilim insanlarımız tarafından hazırlanan bu deneylerin, Türkiye ve Türkiye’deki uzay bilimleri literatürüne önemli katkılar sağlayacağını umuyoruz. Bunlar hem bizim çalışmalarımıza hem de küresel düzeyde uzay bilimi ve teknolojileri alanındaki çabalara değerli kazanımlar getireceğini umduğumuz çalışmalardır. “Umarım gelecekteki insanlı ve uzaydaki insan görevlerimizde bu çalışmaları çok daha ileri götürmeyi hedefliyoruz” dedi.

‘TARİH SAYFAYA YENİ BİR PERDE AÇTI’

Alper Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği ilk insanlı uzay göreviyle Türkiye’nin tarih sayfasında yeni bir sayfa açtığını kaydeden Bakan Kacır, “Türkiye’de bu görev, başta çocuklarımız olmak üzere toplumun tüm kesimleri tarafından sahiplenildi ve yakından takip edildi. Ve böylece aslında Türkiye Türkiye’nin bilim toplumuna dönüşme sürecinde çok değerli kazanımlar elde edildi, bu misyon bu anlamda tarihteki yerini aldı, şimdiden büyük bir ilham kaynağı haline geldi. Türk çocuklarının ve Türk gençliğinin gelecekte yürüteceği bilimsel çalışmalar Alper Gezeravcı’yı elbette tebrik ediyorum. O büyük bir insandır. Kendine güven, cesaret ve kararlılıkla yürüttüğü bu misyon boyunca her birine göstermiştir. Ülkesinin bir evladı olarak hazırlıklarını en iyi şekilde yaparak ve sonuçta bilimsel çalışmalarını orada titizlikle sürdürerek, ülkesini ne kadar sevdiğini ve bu görev için doğru isim olduğunu bir kez daha bize gösterdi. “Gösterdi” dedi.

‘YENİ ALPER GEZERAVCILAR’I YETİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise Nice Alper Gezeravistler yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi onları uzaya göndereceğiz. Türkiye her alanda iddialı çalışmalar yapıyor. Milli teknoloji hamlesi inşa etmektir. Tam bağımsız bir Türkiye, yüksek teknolojileri rekabetçi bir şekilde geliştirmek ve dünyaya ürün sunabilen bir ülke olma yolunda ilerliyoruz.Milli teknoloji atağı kapsamında bir kez daha en değerli çalışma alanlarımızdan biri Milli Uzay Programıdır. Bu programın diğer projelerini de adım adım hayata geçirmeye devam edeceğiz. İnşallah önümüzdeki aylarda Türksat 6A’yı uzaya göndereceğiz. Milli kaynaklarla geliştirdiğimiz bölgesel konumlamayla Türkiye’yi konumlandıracağız. İnşallah Milli Uzay Programı kapsamında Ay’ı ve zamanlama sistemini tanıtacağız.Ay görevimizi milli hibrit 2 sistemiyle gerçekleştirerek bu sefer 380 bin kilometre uzaklıktaki Ay’a ulaşacağız. Ve yine Türkiye’yi uzay sanayisinde ilerleyen bir ülke haline getirmek için önümüzdeki dönemde Ankara’da bir toplantı yapacağız. Uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kuracağız. “Bu alanda çalışan, araştırma, geliştirme ve inovasyon yapan Türk özel sektör girişimlerinin önünü açacağız” dedi.

derinkuyuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu